20 dubna 2024

Renovace a broušení dřevěných podlah

Staré domy ukrývají i své poklady v podobě kvalitních dřevěných podlah. Mnohdy jsou tyto podlahy vzhledem ke svému stáří překryty kobercem nebo jinou podlahovou krytinou. Je to škoda. Dřevěné parkety patří mezi nejkvalitnější podlahy vůbec. Hodí se do každého interiéru a každého domu. Je tedy škoda je nechat ležet jen tak, a proto se můžeme pokusit o jejich renovaci. Není to zase tak těžká práce, ale je důležitý technologický postup.

 

Dřevo je dokonalý materiál nejen pro stavbu

 

Dřevěná podlaha - renovace dřevěných podlah

Všichni jistě dobře víme, že dřevo je nejen obnovitelný materiál, ale jde o stavební materiál používaný před mnoha a mnoha lety. Stavěly se z něj domy, hrady, i hospodářská stavení a dodnes patří k těm nejoblíbenějším a nejstabilnějším materiálům vůbec. Pokud máme podlahu ze dřeva nebo dřevěných parket, můžeme mluvit o štěstí. Taková podlaha může být po dokonalé úpravě dominantou celé místnosti. Ne nadarmo je například v historických budovách a zámcích podlaha právě z dřevěných parket, kde parkety mnohdy tvoří různé obrazce i v jiných odstínech. Ale i tady platí zásada, že pokud se o podlahu nebudeme dostatečně dobře starat, tak se z ní stane zašedlá a nevzhledná podlaha. Ani sebedokonalejší lak nám nepomůže od nečistot, škrábanců a nakonec i zubu času.

 

Příprava na renovaci

 

Příprava renovace podlahy

Samotné renovaci a broušení dřevěných podlah nebo parket ještě předchází příprava, která je nutná, abychom nic nepodcenili a byli s výsledkem maximálně spokojeni. Musíme například zapustit vyčnívající hřebíky, aby se zabránilo poškození brusky nebo aby nedošlo ke zranění samotného pracovníka. Prvotní fází renovace je hrubé broušení podlahy. Odstraní se tak starý lak a nečistoty, které se za ta léta používání na podlaze nahromadily a nedošlo k jejich odstranění.

Renovace starých parket je o to obtížnější, že musíme v případě chybějící parkety nebo při příliš velké mezeře mezi jednotlivými parketami vyplnit lištami. Příliš široké spáry se totiž obtížně vytmelují. Nutné je také vyčistit podkladový povrch pod vyměněnou parketou, aby nám pak nedělala doslova neplechu při získání rovnosti podlahy. Odstraníme také všechny obvodové lišty a může následovat vytmelování menších spár, mezer a nerovností.

 

Broušení podlah s hladkým povrchem

 

Podlaha nachystaná na broušení a renovaci

Po důkladném zaschnutí takto vytmelené podlahy musíme podlahu vybrousit. Nikdy ovšem nebrusme nejdříve na jemno. Škrábance a případné nerovnosti bychom tak mohli snadno přehlédnout a objevili by se až při poslední fázi což je povrchová úprava. Brousit se musí povrch na hrubo, aby se tedy odstranilo vše, co tam nemá být. Pak teprve následuje jemné broušení a konečná fáze je vysávání veškerého brusného prachu. Jestliže máme takhle připravenou podlahu, můžeme zjistit, že zašlá stará podlaha je ta tam a máme před sebou úplně jinou strukturu dřeva, než jsme měli.

Všechny tyto úpravy renovace podlahy ale určitě přenechejme odborníkům. Tyto firmy disponují moderní a velmi kvalitní technikou, která je v tomto případě opravdu nutná. Brusky mají vysoké výkony i dokonalý sací mechanismus, takže nemusíme mít strach, že budeme mít v celé místnosti oblaka prachu.

 

Povrchové úpravy

 

Povrchové úpravy při renovaci podlah

Jako poslední fází renovace jsou povrchové úpravy. Patří sem lakování, olejování nebo voskování. Lakování patří k nejběžnějším úpravám, ale jej aplikace tvoří i několik vrstev, takže nemůžeme počítat s tím, že bude podlaha použitelná za pár hodin. Navíc musíme zdůraznit, že pokud byla podlaha předtím navoskována, lak na ni nepřilne.