25 dubna 2024

Není koberec jako koberec

 

Ne nadarmo se říká, když něco chceš udělat pořádně, vezmi to od podlahy. Na charakteru podlahy velmi záleží, jak bude působit celý interiér. Někdo si potrpí stále na celoplošné koberce, ovšem v moderních interiérech na celé čáře vítězí především plovoucí podlahy jakéhokoli druhu. Ty však mohou na první pohled působit poněkud studeně, proto je vhodné k doplnění použít moderní kusové koberce.

 

Dříve se k dekoračním účelům používaly perské koberce s orientálními vzory a živými barvami. Mít doma pravý perský koberec bylo ukázkou vkusu a nemalého jmění, protože perské koberce jsou velmi hodnotné. V současné době se však do málokterého interiéru se již dnes takovýto koberec skutečně hodí. Místo tradičních barevných vzorů avšak ve stejné kvalitě si můžete dnes pořídit koberce kožené či vyrobené z přírodních materiálů barvené pouze přírodními barvivy. Mají unikátní nadčasové vzory, které se hodí do každé domácnosti.

 

Líbí se vám nomádské orientální koberce Gabbeh? Ty pravé pochází z Íránu a jsou vyrobeny z vysoce kvalitní jemné a lesklé vlny. Tyto koberce jsou velmi oblíbené a není tedy divu, že na trhu narazíte na velké množství napodobenin. Některé se vyrábí v Indii, vlna použitá na indické koberce však není zdaleka tak kvalitní, je to dáno především tím, že je strojově zpracovávána na Novém Zélandu.

 

Nomádské koberce označované jako Gabbeh se dříve používaly k běžné potřebě, vyznačují se nízkou hustotou a tkaly je ženy bez předlohy. Často na nich najdete přírodní motivy, rostliny, zvířata a jsou typické zobrazením miniaturních postav. Není výjimkou, že jsou koberce tkané z jednobarevné vlny. Díky barvení přírodními barvivy však koberec není jednotvárný, barva není všude stejně sytá a koberec tedy bývá stínován od nejsvětlejšího po nejtmavší odstín. Neváhejte a zvolte si jako doplněk vašeho interiéru moderní koberce Gabbeh.